Biografie

                                                2014 Ineke Spork

Ineke Spork 

Woont en werkt in Enschede
Opleiding: Creatieve Therapie Beeldend
Lerarenopleiding Tekenen
Kunstgroep Moldau

Ineke is al jong begonnen met tekenen en schilderen.
Door haar veelzijdige interesse heeft ze zich verschillende technieken eigen gemaakt.
Na een periode van vooral figuratief werken, gaat haar
grote voorkeur de laatste jaren uit naar het pure schilderen.
Haar werk bestaat voornamelijk uit acryl op doek.

De rijkdom aan kleuren is opvallend, opgezet in pastueuze lagen, terwijl het geheel een harmonieuze indruk maakt.
Kleur wordt bewust gekozen en werkt inspirerend om spontaniteit op te roepen. Het is niet de directe weergave van de werkelijkheid, maar meer een spel van kleur, vorm, structuur en ritme. De beweging die de dynamiek in haar werk versterkt is niet tomeloos, maar wordt ingeperkt met kaders en vlakken, of krijgt richting in één snelle lijn.
Een schilderij moet in haar ogen logisch en toegankelijk zijn. Grote rustige vlakken vormen een tegenwicht voor accenten van kleur en vorm zonder chaos te creëren.

Lang op inspiratie wachten doet Ineke niet. Al werkend komt de inspiratie vanzelf, zonder vooropgezet plan of met een vaag beeld voor ogen. Iedere verfstreek roept weer een nieuwe verfstreek op.
Eenmaal aan een werk begonnen, dan wordt hieraan ook doorgewerkt.
Daarnaast is ze van mening dat veel tekenen van belang is om vrijheid bij het schilderen te verwerven.

Ineke kan putten uit jarenlange tekenervaring waarbij figuratieve elementen de overhand hebben en haar werken voornamelijk menselijke figuren verbeelden.
Pastelkrijt is een door haar veelvuldig toegepast materiaal om haar fascinatie voor menselijke figuren vorm te geven.
Vroeger werk van haar is vooral uitgewerkt in potlood waarbij het lichaam als compact object wordt uitgebeeld. Dit geeft haar werk een organisch karakter.
De eenvoud van het werken met potlood, uitsluitend in zwart en grijstinten, biedt volgens haar toch onbeperkte mogelijkheden als het gaat om licht en schaduwwerking.
Hoewel de menselijke gestalte in uiteenlopende vormen haar oeuvre lange tijd heeft gedomineerd, is het weergeven van een enkel menselijk figuur, en daarvan het meest expressieve gedeelte: het hoofd, een belangrijk thema. In haar portretten van jonge kinderen probeert zij zichtbaar en trefzeker een bepaalde uitdrukking en gelijkenis weer te geven.

Alhoewel Ineke al geruime tijd schildert is het voor haar idee nog maar het begin. Haar stijl  van werken blijft herkenbaar, maar vernieuwingen dienen zich voortdurend aan. Ze heeft nog veel ideeën die uitgevoerd moeten worden.
Zijzelf de beschouwer of gebruiker moeten er steeds plezier aan beleven, en zich net iets gelukkiger voelen. Dan is het goed.

                                                                                2014 Ineke Spork 4

 


«Juli 2024 »
 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Klik hier voor meer informatie